Rozpoczynam nowy cykl pod tytułem :
dietetyczne. Pod tą zakładką będę umieszczać dania dietetyczne, głównie o
niskim indeksie glikemicznym. I tak na początek surówka z szynką, fetą i całą
gamą innych produktów, podana z sosem kaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację.
Składniki:
- Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia )
- 4 pomidorki koktajlowe
- Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich )
- Plasterek szynki
- Ser feta ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania
- ½ ogórka kiszonego
- 1 jajko ugotowane na twardo
Sos:
- 1 łyżeczka majonezu ( light )
- 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy
Wykonanie:
Do miseczki
dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone
na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser
feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na
ćwiartki, kładziemy na wierzchu surówki. Z majonezu, kaparów i zalewy robimy
sos, intensywnie go mieszamy tak aby rozdrobnić kapary. Sos nakładamy na jajka
i surówkę. SMACZNEGO.
Produkty o
niskim indeksie glikemicznym dają uczucie sytości przez dłuższy czas.
0 komentarze:
Prześlij komentarz