Recent Posts

sobota, 17 stycznia 2015

Krwawa Mary - klasyka drinków

Wywodzi się prawdopodobnie od królowej brytyjskiej Marii I Tudor (zwanej Krwawą Marią) - o ile nie jest to legenda. Był podobno przysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie  nie pasują. A jednak!




Składniki:


  • Wódka czysta 50 ml
  • Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku)
  • Sok z cytryny ok. 10 ml
  • Sos Tabasco - kilka kropli
  • Sos Worcester - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa starta - odrobina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Składniki dokładnie mieszamy w szklance lub shakerze - z wyjątkiem gałki muszkatołowej, której użyjemy do posypania. Podajemy z lodem. Serwujemy jako aperitif przed jedzeniem albo jako drink na otwarcie imprezy. Albo dowolnie. I oczywiście pijemy z umiarem.


Autor: Mirosław Górski


0 komentarze:

Prześlij komentarz