Recent Posts

wtorek, 13 stycznia 2015

Jabłecznik kakaowo – waniliowy

Od czasu do czasu nie mam wyjścia i muszę upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach.


Składniki:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki + 1 łyżka
  • 4 – 5 jabłek
  • 1 łyżka kakao
  • Cukier puder





Wykonanie:


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej używana, bardziej w kwadracie ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy jasną masę, później ciemną i w końcu układamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 o C przez 40 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.

4 komentarze:

Kraina miodem płynąca pisze...

Bardzo podoba mi się ten mix: wanilia z kakao plus jabłka- rewelacja! :)

Ewa Górska pisze...

A przy tym jest smaczne. Koniecznie spróbuj, robi się bardzo szybko. Pozdrawiam.

gin pisze...

Mniam, pyszny musiał być ten jabłecznik :)

Ewa Górska pisze...

Był bardzo dobry. Najgorsze w tym, że był... pozdrawiam.

Prześlij komentarz