Recent Posts

piątek, 9 stycznia 2015

Kartoflanka – idealna zupa na zimę

Idealna zupa na zimowy okres - jest rozgrzewająca, sycąca  i smaczna. W zależności od regionu różni się ona swoim składem. Śląska jest z natką pietruszki, góralska z cytryną i koperkiem, kresowa z jabłkami i chrzanem. Mogłabym tak dużo podawać przykładów, ale jedno jest wiadome - ile domów tyle różnie przygotowanych zup ziemniaczanych. Ta którą przedstawiam nie wywodzi się  z mojego rodzinnego domu, lecz jest mieszanką dopasowaną do własnego smaku.


Składniki:
  • Woda 3 litry
  • 1200 gram ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 300 gram cienkiej kiełbasy
  • 200 gram mięsa ( typu antrykot, ale może być inne )
  • 150 gram wędzonego boczku
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki musztardy
  • 50 ml śmietany 18% - słodkiej




Wykonanie:


Mięso gotujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. W czasie jak gotuje się mięso obieramy warzywa I kroimy kiełbasę i boczek. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew i pozostałe warzywa ścieramy tarce ( duże oka ). Kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy również cebulę. Ugotowane mięso wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Do wywaru dodajemy ziemniaki, starte warzywa, podsmażoną cebulę, kiełbasę i boczek. Gotujemy razem. Doprawiamy sola i pieprzem oraz łyżką majeranku. Na koniec gotowania odlewamy niewielką ilość płyny, dodajemy do niego śmietanę i musztardę. Ponownie umieszczamy w zupie. Chwilę gotujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz