Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z
kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję
barszcz czysty do picia (przedstawiany
na blogu). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy
przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać.
Składniki:
- 500 gram mąki
- ok.200 ml letniej wody
- 30 gram drożdży
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Żółtko do posmarowania pasztecików
Farsz:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty )
- ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne )
- 1-2 marchewki
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Z podanych
składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki (
pokrojone ) oraz marchewkę (startą na
tarce o dużych oczkach), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą ). Gdy kapusta
z grzybami będzie gotowa i przestygnie, odcedzamy ją i całość kroimy. Farsz
doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy.
Nakładamy farsz, zawijamy ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na
blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 o C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej
smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO.
5 komentarze:
Idealny dodatek do barszczu :)
Farsz palce lizać 👍👍👍 mam pytanie ile można przechowywać sam farsz w lodówce + kwestia zamrazania jak i na na ile dokładnie czasu 😀😀
Witaj, szczerze powiem nie zastanawiałam się, ale sądzę, że w lodówce można przechowywać kilka dni. Kwas z kapusty kiszonej i brak mięsa zdecydowanie wydłuża czas przechowywania. A jeżeli chodzi o mrożenie, myślę, że 3 miesiące a może nawet pół roku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
O dziękuję 😀 wolę podpytać się - rozumiem że mrozimy upieczone? A po odmrozeniu można je podgrzać w mikrofalówce czy do piekarnika? Przepraszam że tak dopytuje się ale moja wiedza o zamrazaniu jest na etapie pierogów 😜😁
Witaj, dokładnie jak piszesz, mrozimy upieczone. Myślę, ze lepiej w piekarniku, ale nie szkodzi spróbować w mikrofali. Wrzuć kilka i wypróbuj. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz