Propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyk
ukryty w mielonej piersi z kurczaka. Danie efektowne, smaczne, zaskoczy zapewne
wszystkich domowników. Polecam.
Składniki:
- Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę )
- Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk )
- Kawałek boczku parzonego
- Kawałki kolorowej papryki
- Marynowane pieczarki
- Sól
- Pieprz
- Jajko
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Patyki do szaszłyków
Wykonanie:
Pierś z kurczaka
mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i papryki
kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je
na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki,
pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność
według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić
szaszłyków. Mięsem oklejamy przygotowanego szaszłyka ( gdy bardzo klei się do rąk, wystarczy ręce zwilżyć wodą ).
Obtaczamy w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy na każdej strony na
zloty kolor ( można użyć frytkownicy
). Po usmażeniu wyjmujemy patyczek i kroimy wzdłuż na połowę. SMACZNEGO.
2 komentarze:
jakże świetny przepis !!! Super !
Dziękuję i polecam. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz