Od czasu do czasu nie mam wyjścia i muszę
upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W
domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach.
Składniki:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki + 1 łyżka
- 4 – 5 jabłek
- 1 łyżka kakao
- Cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obieramy,
usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością
cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do
pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części.
Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do
drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Blaszkę do pieczenia ( mniejszą niż najczęściej używana, bardziej w kwadracie ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy jasną masę, później ciemną i w
końcu układamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 o C przez 40
minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.
4 komentarze:
Bardzo podoba mi się ten mix: wanilia z kakao plus jabłka- rewelacja! :)
A przy tym jest smaczne. Koniecznie spróbuj, robi się bardzo szybko. Pozdrawiam.
Mniam, pyszny musiał być ten jabłecznik :)
Był bardzo dobry. Najgorsze w tym, że był... pozdrawiam.
Prześlij komentarz