Na dzisiejszy obiad proponuję duszoną
wołowinę w warzywach i pomidorach. Smaczne danie dla całej rodziny. Warto przy
takich daniach wykorzystywać szybkowar, mniej pracy i czasu w przygotowaniu posiłku.
Ostatnio „odkopałam” szybkowar i zastanawiam się dlaczego tak długo go nie
używałam. Wołowinę robiłam około 30 minut.
Składniki:
- ok.600 gram wołowiny
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Pomidory z puszki
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- olej
Wykonanie:
Wołowinę kroimy
na kawałki ( plastry jak na małe kotlety, większość wołowiny się nadaje ),
dodajemy łyżkę oleju. Przyprawiamy solą ( ok
1 łyżeczka ) i pieprzem. Pozostawiamy i w międzyczasie obieramy i kroimy
warzywa. Do szybkowara dodajemy ok. 1 łyżkę oleju i obsmażamy mięso. Dodajemy
pokrojone warzywa, pomidory. Na koniec dodajemy listki laurowe, ziele
angielskie. Szybkowar zamykamy i gotujemy 30 minut ( ale zależy to też od rodzaju wołowiny ). Po tym czasie, gdy zaworek
opadnie otwieramy. Wołowina powinna być miękka. W tym momencie możemy jeszcze dodatkowo
doprawić. I gotowe. Oczywiście całość można przygotować w tradycyjny sposób w
garnku. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Idealna na niedzielny obiadek :)
Prześlij komentarz