Często po świętach pozostają nam rożne
kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby
zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki.
Składniki:
- Kapusta świeża – 1 średnia główka
- Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej )
- Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram )
- Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram )
- Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki )
- Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek )
- Garść suszonych śliwek
- Kilka listków laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- Pieprz
- Vegeta
- Sól
- 1 mały koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Kapustę świeżą
szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy
przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę,
boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w
garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat
pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym
bigos będzie lepszy. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Bardzo dobry przepis, świetnie opisany. Właśnie w bigosie zależy najbardziej na kompozycji wszystkich składników. Uwielbiam go w różnych wydaniach - choć wiadomo, że nie można jeść go za często. Też polecam takie trochę inne rozwiązanie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bigos/
Prześlij komentarz