Sezon na maliny jeszcze trwa. Warto pokusić
się o zrobienie soku z malin metodą
tradycyjną. Sok ten można wykorzystywać do deserów, herbat, napojów. Jest
pozbawiony barwników i konserwantów. Szczególnie polecany przy przeziębieniach.
Składniki:
- Maliny – dowolna ilość
- Cukier
Wykonanie:
Maliny
zasypujemy warstwowo cukrem tak aby częściowo je przykryć. Przykrywamy
szczelnie na ok. 2 dni ( ze względu na muszki owocówki ). Przez ten czas należy
sprawdzać powstający sok czy nie doszło do fermentacji ( nie fermentujemy soku
). Sok zlewamy do garnka, podgrzewamy i usuwamy z niego szum ( pozostałe maliny możemy wykorzystać do nalewki ) Przez kilka minut
delikatnie gotujemy i następnie przelewamy do wygotowanych słoików/ butelek (
do słoików można też nalać ¼ wody wstawić do mikrofalówki i włączyć na 4
minuty, osiągniemy ten sam efekt, lecz nakrętek nie wolno umieszczać w mikrofali,
trzeba je wygotować ). Słoiki zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO.
3 komentarze:
Ja wkładam maliny do słoików, zasypuję cukrem i pasteryzuję. Później mam i sok, i maliny :)
Oczywiście też tak można, sposób stary i niezawodny. W taki sposób robię jagody. Gdy zrobisz maliny tak jak napisałam, maliny użyjesz do nalewki. Pozdrawiam.
Mnie bardzo smakują świeże soki z dodatkiem malin, z jabłek powiedzmy, winogron i marchewki. Wrzucić wszystko do wyciskarki wystarczy. Na https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/wyciskarki-pionowe/ znajdziecie modele godne uwagi, niezawodne, bardzo polecane wśród użytkowników.
Prześlij komentarz