Recent Posts

niedziela, 10 sierpnia 2014

Surówka ze świeżej białej kapusty

Taką surówkę możemy robić przez cały rok, oczywiście najlepiej smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu.


Składniki:
  • Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki )
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • Sól, pieprz
  • Cukier
  • Ocet / sok z cytryny
  • Olej/ oliwa



Wykonanie:


Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę. Do całości dodajemy sól ( ok ½ łyżeczki ), cukier ( 2 – 3 łyżeczki ) , pieprz, ocet ( ok 1 łyżeczki ) i olej ( ok 1 łyżki ). Najlepiej całość wygnieść ręką ( można użyć rękawiczek). Najlepiej doprawiać po trochę aż do uzyskania smaku odpowiedniego dla siebie. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Agnieszka pisze...

zamiast cebuli używam pory i dodaję do koloru trochę koperku i pietruszki (nać) i zdecydowanie bez pieprzu, tylko same białe dodatki ocet, olej, sól i cukier!

Prześlij komentarz