Taką surówkę możemy robić przez cały rok,
oczywiście najlepiej smakuje ta zrobiona z młodej kapusty. Jest zdrowa, smaczna
i tania. W naszym domu jest częstym i lubianym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
- Świeża kapusta ( ok. 1/3 małej główki )
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz
- Cukier
- Ocet / sok z cytryny
- Olej/ oliwa
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy,
marchewkę ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach, cebulę kroimy w małą
kostkę. Do całości dodajemy sól ( ok ½ łyżeczki
), cukier ( 2 – 3 łyżeczki ) ,
pieprz, ocet ( ok 1 łyżeczki ) i olej
( ok 1 łyżki ). Najlepiej całość wygnieść
ręką ( można użyć rękawiczek).
Najlepiej doprawiać po trochę aż do uzyskania smaku odpowiedniego dla siebie.
SMACZNEGO.
1 komentarze:
zamiast cebuli używam pory i dodaję do koloru trochę koperku i pietruszki (nać) i zdecydowanie bez pieprzu, tylko same białe dodatki ocet, olej, sól i cukier!
Prześlij komentarz