Recent Posts

sobota, 23 sierpnia 2014

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonym boczkiem

Pomysł na tę polędwiczkę narodził się przez przypadek, tak jak zresztą na wiele innych przepisów.  Efekt był bardziej niż pozytywny. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 150 gram boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Słodka papryka mielona
  • Olej
  • bulion
  • 50 ml śmietany 18%






Wykonanie:


Polędwiczkę oczyszczamy i wąskim nożem przez całą jej długość robimy otwór. Boczek wędzony kroimy drobno lub pokrojony przez moment miksujemy. Masę nadziewamy polędwiczkę przez wykonany wcześniej otwór. Końcówkę zawiązujemy. Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oleju, obsmażamy polędwiczkę i cebulę. Po przestygnięciu oleju dolewamy ½ l bulionu i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie polędwiczkę wyjmujemy, odkładamy na talerz, zlewamy całą zawartość patelni i miksujemy lub przecieramy. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy śmietanę i ponownie umieszczamy w sosie polędwiczkę. Dusimy ok. 5 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Marcela pisze...

wiedziałam, że jak tu wejdę to zrobię się strasznie głodna! Pycha!

Prześlij komentarz