To kolejna propozycja z wykorzystaniem
szpinaku (jest on ulubionym warzywem w moim domu). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na
ciepło i na zimno.
Składniki:
Ciasto na naleśniki
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mleka
- Ok. 2 szklanki mąki
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Farsz szpinakowy
- 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 100 gram twarogu
- 100 gram sera typu feta
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- Sól
- Pieprz
Farsz pomidorowy
- Krojone pomidory z puszki
- ½ puszki groszku konserwowego
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- Ok 200 gram sera żółtego typu gouda
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Produkty na
ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8
sztuk ). Szpinak rozmrażamy. Na
patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez
praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod
koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej
patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby
zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec
dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno
) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego
sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy
pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej.
Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku
przez ok 20 – 30 minut w temp. 180 oC. Podajemy na ciepło lub na
zimno. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Szpinakowa rozpusta, coś dla mnie :))
Dokładnie. Dla mnie również. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz