Recent Posts

czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka szopska z pomidorów i ogórków ( specjalność bułgarska )

Lekka, chrupiąca sałatka. Może być wykorzystana w różnych sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w wykonaniu, smaczna i dietetyczna.



Składniki:
  • 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką
  • 200 gram pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram twardego sera typu feta
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z ½ cytryny
  • Pieprz
  • Sól
  • Ok. ½ łyżeczki cukru




Wykonanie:

Ogórki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na połowę, jeszcze raz na połowę i na plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką siekamy i dodajemy do pomidorów i ogórków. Składniki na sos łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem wierzch sałatki posypujemy pokruszonym serem. SMACZNEGO.


1 komentarze:

Olka pisze...

Pachnie i smakuje wakacjami :)

Prześlij komentarz