Lekka, chrupiąca sałatka. Może być
wykorzystana w różnych sytuacjach na śniadanie, obiad czy kolację. Prosta w
wykonaniu, smaczna i dietetyczna.
Składniki:
- 200 gram ogórków sałatkowych ze skórką
- 200 gram pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 gram twardego sera typu feta
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- Sos:
- 3 łyżki oliwy
- Sok z ½ cytryny
- Pieprz
- Sól
- Ok. ½ łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ogórki i
pomidory kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na połowę, jeszcze raz
na połowę i na plasterki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, pietruszką
siekamy i dodajemy do pomidorów i ogórków. Składniki na sos łączymy, doprawiamy
solą i pieprzem. Mieszamy aż powstanie emulsja. Sos dodajemy do sałatki.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem
wierzch sałatki posypujemy pokruszonym serem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Pachnie i smakuje wakacjami :)
Prześlij komentarz