Świetny przepis na niedzielne, rodzinne
śniadanie. Wymaga trochę pracy ale efekt jest doskonały. Farsz do omletu można oczywiście
urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch
osób).
Składniki:
- Omlet
- Po 2 jajka / na osobę
- 2 łyżki mleka
- Łyżka startego sera
- Sól, pieprz
- Szczypta ostrej papryki
Farsz do omleta
- 1 mała cukinia
- 3 pomidory
- 2 parówki
- 1 cebula dymka lub szczypiorek
- Vegeta
- Pieprz
- Zioła prowansalskie
- Słodka papryka
- Olej
Wykonanie:
Pomidory parzymy
i obieramy ze skóry a następnie kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plasterki,
przyprawiamy vegetą. Parówki kroimy również w plasterki. Dymkę lub szczypiorek
drobno siekamy. Całość przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem,
ewentualnie solą i dusimy na patelni. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, 2 łyżki
mleka, przyprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Energicznie
roztrzepujemy widelcem. Na koniec dodajemy po łyżce tartego sera. Masę wylewamy
na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy pod przykryciem, aż cała masa się
zetnie. Zdejmujemy na talerz, na połowę nakładamy wcześniej przygotowany farsz
i przykrywamy drugą połową omleta. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Dzięki za przepis!Przyda mi się :D
Witaj, dzisiaj opublikowałam kolejny przepis na omlet. Polecam i życzę smacznego. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz