Recent Posts

wtorek, 2 września 2014

Kurczak w białym słodko-kwaśnym sosie z rodzynkami

Takiego kurczaka pamiętam od zawsze, zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak wykonany kurczak to już tradycja.


Składniki:
  • 1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Woda

Sos:
  • 500 ml rosołu
  • 80 gram rodzynek
  • 1 łyżeczka octu 10%
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • Ok 3 łyżeczki mąki



Wykonanie:


Kurczaka myjemy, ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy do garnka razem z moczonymi rodzynkami. Gotujemy. Przyprawiamy solą, cukrem , octem, pieprzem. W niewielkiej ilości rozprowadzamy śmietanę i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z rodzynkami. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodatkowo doprawić i znaleźć odpowiedni smak dla siebie. Najlepiej smakuje podany z ryżem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Justyna Żak pisze...

chetnie wykorzystam przepis:)

Prześlij komentarz