Recent Posts

poniedziałek, 29 września 2014

Barszcz czerwony z fasolką

Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący.


Składniki:
  • 2 ½ - 3 litry wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 200 gram mięsa
  • Tarte buraczki w słoiku
  • Biała fasola z puszki
  • Koncentrat barszczu czerwonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • Kwaśna gęsta śmietana



Wykonanie:


Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Monika Matysiak pisze...

Zapraszam do udziału w konkursie na jesienną zupę : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Są nagrody;) Pozdrawiam .

Prześlij komentarz