Przepis na typowy obiad rodzinny. Aromat
pieczonego kurczaka i pieczonej cebuli unosi się po całym domu ( można w ten sposób
obudzić wszystkich domowników, zalegających w łóżkach J ).
Składniki:
- 1 kurczak ( lub więcej )
- 2 cebule
- Sól
- Pieprz
- Czerwony delikat
Wykonanie:
Kurczaka
ćwiartujemy ( typowo ). Przyprawiamy
czerwonym delikatem, solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na 4 lub 8 ( w zależności od wielkości cebuli )i układamy
pomiędzy kurczaka. Tak przyprawionego kurczaka marynujemy co najmniej 30 minut.
Pieczemy w piekarniku w 180 oC przez ok 1 ½ godziny ( zależy od ilości kurczaka ). Podpiekamy
z jednej strony, później obracamy kawałki kurczaka, podpiekamy z drugiej
strony. Na pozostały czas pieczenia przykrywamy kurczaka folią i pieczemy pod
przykryciem. Gdy kurczak będzie upieczony, odkładamy go na talerz, do naczynia
w którym był pieczony wlewamy ok 1 szklanki wody ( jeżeli jest mało sosu ). Po chwili zbieramy całość,
przelewamy do naczynia miksującego ( razem
z cebulą ) i miksujemy. Przelewamy do garnka, zagotowujemy, ewentualnie
doprawiamy. I w ten sposób mamy sos z pieczenia. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz