Recent Posts

niedziela, 7 września 2014

Omlet z cukinią i pomidorami

Świetny przepis na niedzielne, rodzinne śniadanie. Wymaga trochę pracy ale efekt jest doskonały. Farsz do omletu można oczywiście urozmaicać, najlepiej sezonowymi owocami i warzywami. (Przepis dla dwóch osób).


Składniki:
  • Omlet
  • Po 2 jajka / na osobę
  • 2 łyżki mleka
  • Łyżka startego sera
  • Sól, pieprz
  • Szczypta ostrej papryki



Farsz do omleta
  • 1 mała cukinia
  • 3 pomidory
  • 2 parówki
  • 1 cebula dymka lub szczypiorek
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Słodka papryka
  • Olej



Wykonanie:

Pomidory parzymy i obieramy ze skóry a następnie kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w plasterki, przyprawiamy vegetą. Parówki kroimy również w plasterki. Dymkę lub szczypiorek drobno siekamy. Całość przyprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką, pieprzem, ewentualnie solą i dusimy na patelni. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, 2 łyżki mleka, przyprawiamy solą, szczyptą ostrej papryki, pieprzem. Energicznie roztrzepujemy widelcem. Na koniec dodajemy po łyżce tartego sera. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Smażymy pod przykryciem, aż cała masa się zetnie. Zdejmujemy na talerz, na połowę nakładamy wcześniej przygotowany farsz i przykrywamy drugą połową omleta. SMACZNEGO.




2 komentarze:

reverse phone number pisze...

Dzięki za przepis!Przyda mi się :D

Ewa Górska pisze...

Witaj, dzisiaj opublikowałam kolejny przepis na omlet. Polecam i życzę smacznego. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz