Recent Posts

wtorek, 9 września 2014

Tarta z ricottą i malinami

Na malinowych krzaczkach znalazłam koleją porcję malin, w lodówce stały dwa opakowania ricotty (miały być do czegoś innego) - no i tak to się zaczęło. Wprawdzie do tarty użyłam margaryny zamiast masła (nie było masła w lodówce), ale i tak wyszło REWELACYJNIE.


 Składniki:

Ciasto
  • 150 gram margaryny
  • 100 gram cukru
  • 300 gram mąki
  • 1 jajko


Masa
  • 500 gram ricotty
  • 4 jajka
  • ok.150 gram cukru pudru
500 ml malin





Wykonanie:

Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie w nagrzanym piekarniku do 180oC podpiekamy ciasto przez 15 minut. Ricottę ucieramy z jajkami, cukrem pudrem. Na podpieczoną tartę nakładamy maliny i wylewamy masę z ricotta. Pieczemy dalej przez ok 35 minut. I gotowe. SMACZNEGO



1 komentarze:

Lena pisze...

Oj, bardzo lubię takie tarty:)

Prześlij komentarz