Recent Posts

poniedziałek, 15 września 2014

Brzoskwinie w syropie

Właśnie zebraliśmy ostatnie późne brzoskwinie z naszego ogrodu. Trochę ich było więc spróbowałam zrobić z nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym znajdą zastosowanie do ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam.


Składniki:
  • Dowolna ilość brzoskwiń
Syrop:
  • 5 l wody
  • 2 ½ kg cukru




Wykonanie:

Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików. Zalewamy wcześniej przygotowanym syropem. Pasteryzujemy krótko, 15 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz