To już druga odsłona surówki z cukinii.
Trzeba korzystać z tego smacznego owocu gdy sezon w pełni. W tym przepisie znajdziecie
również szynkę prosciutto (ostatnio zaszalałam i kupiłam kawałek) ale można ją zastąpić np. szynką szwardzwaldzką lub podobną.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej )
- 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm )
Sos :
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy
- Sok z cytryny ( ok ½ )
- Cukier, sól
- Zioła ( bazylia, oregano )
Wykonanie:
Cukinię myjemy i
obieraczką do warzyw ścinamy paski do
surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki.
Szynkę kroimy na nierówne kawałki i również dodajemy do cukinii. Z podanych
produktów przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i cukrem do smaku. Sos intensywnie
mieszamy ( następuje emulgacja i sos
nabiera konsystencji emulsji ). Surówkę polewamy sosem i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz