Recent Posts

piątek, 5 września 2014

Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem

Dzisiaj  prezentuję kolejny przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać je na gorąco z kwaśną śmietaną lub stopionym masłem. Pycha!

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • Sól



Farsz:
  • ok. 350 gram twarogu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia





Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące polane stopionym masłem lub gęstą, kwaśną śmietaną. SMACZNEGO.



4 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Wspaniałe! Uwielbiam regionalną kuchnię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

Anonimowy pisze...

Bardzo dobre :) w smaku przypominają pierogi ruskie-podsmazane :)- no chyba,że coś nie tak zrobiłam :)
ja podałam kotleciki z ketchupem- polecam :)

kuchnia kresowa warszawa pisze...

Super zdjecia i swietny post! :D A my tymczasowo zapraszamy do siebie, tez kresowo! :)

Ewa Górska pisze...

Witajcie, byłam na Waszej stronie, może kiedyś uda mi się do Was zajechać. Na ten moment trochę daleko, ale nie wykluczam takiej sytuacji, że kiedyś się pojawię. Osobiście bardzo lubię takie smaki. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz