Wiem, że nie wszyscy są miłośnikami
wątróbki, w mojej rodzinie również tak jest. Może Ci którzy jeszcze nie
próbowali dadzą się przekonać. Cóż więcej dodać, warto spróbować.
Składniki:
- Dowolna ilość wątróbki
- Mąka
- Sól, pieprz
- Cebula 2 – 3 ( zależy od ilości wątróbki )
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy,
dokładnie osuszamy a następnie oczyszczamy z błon i naczyń. Kroimy na płaskie
kawałki o grubości około 1 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Warto
zabezpieczyć się w nakładkę na patelnię przeciwko pryskaniu tłuszczu. Wątróbka
ma tendencję do pryskania, „strzelania „ . Pod koniec smażenia dodajemy
pokrojoną cebulę i smażymy razem z wątróbką. Całość doprawiamy solą i pieprzem
na sam koniec ( inaczej będzie twarda ). I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz