Recent Posts

niedziela, 21 września 2014

Smażona wątróbka cielęca z cebulką

Wiem, że nie wszyscy są miłośnikami wątróbki, w mojej rodzinie również tak jest. Może Ci którzy jeszcze nie próbowali dadzą się przekonać. Cóż więcej dodać, warto spróbować.


Składniki:
  • Dowolna ilość wątróbki
  • Mąka
  • Sól, pieprz
  • Cebula 2 – 3 ( zależy od ilości wątróbki )
  • Olej do smażenia



Wykonanie:


Wątróbkę myjemy, dokładnie osuszamy a następnie oczyszczamy z błon i naczyń. Kroimy na płaskie kawałki o grubości około 1 cm. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Warto zabezpieczyć się w nakładkę na patelnię przeciwko pryskaniu tłuszczu. Wątróbka ma tendencję do pryskania, „strzelania „ . Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy razem z wątróbką. Całość doprawiamy solą i pieprzem na sam koniec ( inaczej będzie twarda ). I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz