Recent Posts

wtorek, 30 września 2014

Goloneczki i żeberka w piwie

Będąc w sklepie zauważyłam małe goloneczki i nie mogłam się oprzeć aby ich nie kupić. Po przyjściu do domu doszłam do wniosku, że robienie tylko tych dwóch małych goloneczek, byłoby marnowaniem energii. I tak do goloneczek dołączyły żeberka. A co z tego wyszło, sami zobaczcie.


Składniki:
  • 2 przednie goloneczki
  • 1 ½ kg żeberek
  • Suszone grzyby leśne
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • 1 mały por
  • Liście selera
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn suszony
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Kostka bulionowa
  • 500 ml piwa
  • olej




Wykonanie:

Goloneczki i żeberka przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i rozmarynem oraz pokrojoną cebulą. Pozostawiamy do zamarynowania ( minimum 30 minut ).Garść suszonych grzybów zalewamy niewielką ilością gorącej wody, przykrywamy ( grzyby moczymy ). Mięso podsmażamy na patelni z każdej strony.  Podsmażone golonki i żeberka układamy w naczyniu do pieczenia. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak seler i dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy kolejne składniki por, natkę pietruszki i liście selera oraz namoczone grzyby. W wodzie po moczeniu grzybów rozpuszczamy kostkę bulionową. Całość podlewamy ½ piwa i bulionem. Podpiekamy z jednej strony, obracamy, podpiekamy z drugiej strony, podlewamy drugą częścią piwa. Przykrywamy folią aluminiową Pieczemy w piekarniku  w sumie  razem około 2 godzin w temperaturze 190 oC do miękkości golonek. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz