Zupę ogórkową, możemy oczywiście zrobić z
kupionego przecieru, nie ma jednak porównania z zupą zrobioną z własnych
zakiszonych ogórków. Od czasu do czasu warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie
w ten sposób.
Składniki:
- 2 ½ l wody
- Ok 25 gram mięsa do zupy
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Ogórki kiszone ( słoik 1 l )
- Sól, pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Gęsta kwaśna śmietana
Wykonanie:
W osolonej
wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki,
pietruszkę i seler kroimy w kostkę. Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o
dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki
również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się
zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika,
posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze ok 15-20
minut. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz