Wiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment,
że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie
ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej,
ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła.
Składniki:
Gulasz
- 1 kg łopatki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki vegety
- ½ łyżeczki czerwonej delikaty
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- Kilka listków laurowych
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- olej
- 100 ml śmietany
- 3 łyżeczki mąki
Placek ziemniaczany
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- Mąka
- Sól
- olej
Surówka
- Ok. 1/3 kapusty pekińskiej
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- Sos do surówki typu winegret
Sos na placek
- Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu )
Wykonanie:
Mięso myjemy,
kroimy w kostkę około 2 cm. Przyprawiamy, solą, vegetą, papryką, delikatą,
pieprzem, zielem i liściem laurowym i 2 łyżkami oleju. Całość mieszamy i
pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy z
odrobiną oleju wysoką patelnię lub dostosowany garnek, dusimy mięso w sosie
własnym do miękkości. ( mięso umieszczamy
w rozgrzanym garnku, mieszamy, sos pojawi się sam, w przypadku gdy mięso zbyt
bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody). Gdy mięso będzie
miękkie odlewamy część sosu, dodajemy ( do
odlanej części ) śmietanę i mąkę, całość intensywnie mieszamy. Ponownie
umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe.
Ziemniaki
obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy
). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest od
rodzaju ziemniaków, warto zacząć od mniejszej ilości i sprawdzać konsystencję
). Całą masę dzielimy na 4 miseczki. ( chodzi o to aby każdy placek był taki
sam ). Każdego placka smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. ( najgorzej z przewracaniem ale trochę prób i
się uda ) Jeżeli tak jak ja robicie więcej placków, każdego placka,
umieszczamy w nagrzanym do 100 - 150 oc piekarniku na oddzielnej
blaszce, dzięki temu każdy będzie ciepły.
Kapustę pekińską
myjemy i szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojone, kolorowe papryki. Całość
mieszamy z sosem typu winegret ( nie
ukrywam w tym momencie ułatwiam sobie życie, korzystam z gotowego sosu ).
Usmażonego
placka kładziemy na talerzu ( kładziemy
bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza). Na
placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa
placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy.
Mam nadzieje, że
przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO.
2 komentarze:
idealny! chętnie wypróbuję przepis!
Najlepszy jaki jadłam!!
Prześlij komentarz