Recent Posts

piątek, 26 września 2014

Placek po cygańsku

Wiedziałam, że kiedyś nastąpi ten moment, że wstawię placek po cygańsku. Zostałam w pewien sposób zmuszona do tego (nie ukrywam, że przez rodzinę). Post jest stosunkowo długi, bo i danie pracy wymaga więcej, ale warto. No ale przecież od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na trochę kuchennego szaleństwa, więc do dzieła.


Składniki:

Gulasz
  • 1 kg łopatki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki vegety
  • ½ łyżeczki czerwonej delikaty
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej
  • 100 ml śmietany
  • 3 łyżeczki mąki



Placek ziemniaczany
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • Mąka
  • Sól
  • olej


Surówka
  • Ok. 1/3 kapusty pekińskiej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • Sos do surówki typu winegret


Sos na placek
  • Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu )



Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę około 2 cm. Przyprawiamy, solą, vegetą, papryką, delikatą, pieprzem, zielem i liściem laurowym i 2 łyżkami oleju. Całość mieszamy i pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy z odrobiną oleju wysoką patelnię lub dostosowany garnek, dusimy mięso w sosie własnym do miękkości. ( mięso umieszczamy w rozgrzanym garnku, mieszamy, sos pojawi się sam, w przypadku gdy mięso zbyt bardzo zaczyna przywierać możemy dolać trochę wody). Gdy mięso będzie miękkie odlewamy część sosu, dodajemy ( do odlanej części ) śmietanę i mąkę, całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy w gulaszu, rozprowadzamy, mieszając zagotowujemy. Gotowe.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce ( małe oczy ). Dodajemy 3 jajka i około szklanki mąki i 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy. ( Ilość maki orientacyjna, zależna jest od rodzaju ziemniaków, warto zacząć od mniejszej ilości i sprawdzać konsystencję ). Całą masę dzielimy na 4 miseczki. ( chodzi o to aby każdy placek był taki sam ). Każdego placka smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. ( najgorzej z przewracaniem ale trochę prób i się uda ) Jeżeli tak jak ja robicie więcej placków, każdego placka, umieszczamy w nagrzanym do 100 - 150 oc piekarniku na oddzielnej blaszce, dzięki temu każdy będzie ciepły.
Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojone, kolorowe papryki. Całość mieszamy z sosem typu winegret ( nie ukrywam w tym momencie ułatwiam sobie życie, korzystam z gotowego sosu ).
Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy.

Mam nadzieje, że przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO.

2 komentarze:

Marcela pisze...

idealny! chętnie wypróbuję przepis!

Klaudia Frelek pisze...

Najlepszy jaki jadłam!!

Prześlij komentarz