Tak zrobione kotlety mielone są odmianą
dla tych klasycznych - często goszczących na naszych stołach. Mięso mielone daje nam masę fantastycznych pomysłów,
wystarczy tylko wyobraźnia.
Smak zależeć będzie przede wszystkim od jego jakości. Dlatego przestrzegam przed mięsem "garmażeryjnym" - słonym i nie wiadomo do końca z czego zrobionym. Dla mnie najlepszy jest ładny kawałek łopatki lub szynki zmielony własnoręcznie.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- Op. Sera gorgonzola
- 2 jajka
- Bułka tarta ok. 200 ml
- 100 ml mleka
- Sól
- Pieprz
- Papryka mielona słodka
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Do mięsa
mielonego dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, paprykę oraz bułkę tartą do której
wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy.
Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2
x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz