Recent Posts

czwartek, 11 września 2014

Pietruszkowe kopytka

Nie ma co ukrywać - kopytka smakują pewnie każdemu. Zwłaszcza podane z odpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu.  Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są smaczne i ładnie wyglądają.


Składniki:
  • 400 gram ziemniaków po ugotowaniu
  • 2 jajka
  • ok. 300 gram mąki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • olej







Wykonanie:


Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli za bardzo się lepi możemy zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy w solonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać z sosem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Malwinka pisze...

Oj tak, uwielbiam kopytka! :)

Prześlij komentarz