Nie ma co ukrywać - kopytka smakują pewnie
każdemu. Zwłaszcza podane z odpowiednim sosem, jako dodatek do mięsa lub gulaszu. Dzisiaj dla urozmaicenia prezentuję kopytka z natką pietruszki. Są
smaczne i ładnie wyglądają.
Składniki:
- 400 gram ziemniaków po ugotowaniu
- 2 jajka
- ok. 300 gram mąki
- pęczek natki pietruszki
- sól
- olej
Wykonanie:
Ziemniaki
przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Pietruszkę
drobno kroimy i również dodajemy do masy ( jeżeli za bardzo się lepi możemy
zawsze dodać mąki, ilość mąki będzie uzależniona od wielkości jajek i rodzaju
ziemniaków ). Formujemy długi wałek i kroimy na kawałki ok 3 cm. Gotujemy w
solonej wodzie z dodatkiem oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać
z sosem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Oj tak, uwielbiam kopytka! :)
Prześlij komentarz