Recent Posts

niedziela, 28 września 2014

Jabłecznik czy szarlotka – ciasto idealne

Ciasto idealne, dokładnie nic dodać nic ująć, wychodzi zawsze i każdemu. Przepis te jest ze mną od wielu lat. Połączenie perfekcyjne. W moim domu z blachy znika bardzo szybko. Nie jestem w stanie powiedzieć kto lubi je najbardziej, myślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów.


Składniki:
  • 5 jajek ( jak małe to 6 )
  • 1 kostka margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia ( małe )
  • 12 średnich jabłek
  • ½ szklanki pudru cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej





Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½  szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę smarujemy margarynę, przesypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Nadmiar z jabłek odciskamy w rękach ( oczywiście wypijamy J ). Do odciśniętych jabłek dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ½ szklanki pudru cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy. Wykładamy na jabłka. Ciasto z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczach na pianę. Pieczemy w piekarniku w 180oC przez 30 – 40 minut ( góra i dół ). Gdy ciasto przestygnie posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO.


5 komentarze:

Izaa pisze...

przepysznie wygląda

RedHead pisze...

U mnie też wszystkie ciasta z jabłkami migiem znikają :)

gin pisze...

Mmm, wygląda znakomicie :)

Anonimowy pisze...

Upiekłam. Pychota. Dziękuję za przepis.

Unknown pisze...

Upiekłam, nie jest pyszne to - POEZJA tak idealnego ciasta nie jadłam. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz