Recent Posts

piątek, 20 lutego 2015

Dorsz w zalewie octowej z pomidorami

Pamiętam te czasy ( przynajmniej tam gdzie mieszkałam ) kiedy dorsz był zawsze dostępny w sklepie rybnym  i był stosunkowo tani. Dzisiaj bywa to rożnie. Nawet sklepy rybne gdzieś zniknęły, a jak są to w bardzo okrojonej formie. Pamiętam też te dziwne ryby , które pachniały świeżym ogórkiem. Może też pamiętacie. Dosyć wspomnień i do pracy, dzisiaj robimy dorsza w zalewie.


Składniki:
  • Dowolna ilość dorsza ( filety )- miałam około 1 ½ kg
  • Sól
  • Mąka
  • Olej
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie



Zalewa:
  • 1 ½ l wody
  • Pomidory z puszki krojone
  • 200 ml octu
  • 1 łyżeczka vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru



Wykonanie:


Dorsza kroimy na mniejsze kawałki, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Cebulę kroimy  w plasterki. Układamy dorsza w misce warstwowo. Ryba trochę cebuli 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,  ponownie rybę. I tak na zmianę.  Na  patelnię po smażeniu ( jak trochę ostygnie ) wlewamy wodę, dodajemy pomidory i przyprawiamy vegetą, pieprzem, solą i cukrem. Chwilkę gotujemy. Ryby zalewamy gorąco zalewą i przykrywamy. Po schłodzeniu jest gotowa. Przechowujemy w lodówce. A następnego dnia będzie jeszcze lepsza. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Konczi i Szpileczka pisze...

Pyszna rybka, dawno takiej nie robiłam :)

Prześlij komentarz