Recent Posts

niedziela, 22 lutego 2015

Tradycyjny rosół drobiowy

Dla wielu, rosół w niedzielę to już tradycja. U mnie w domu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako pierwsze danie na ważnych uroczystościach rodzinnych. Ogólnie rzecz ujmując, prawie wszyscy lubimy rosół, tak więc dzisiaj proponuję  rosół drobiowy na skrzydełkach z makaronem.


Składniki:
  • 2 – 2 ½ l wody
  • 6 skrzydełek
  • 5 marchewek
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki




Wykonanie:


Umyte skrzydełka umieszczamy w zimnej wodzie ( ważne jest aby nie wlewać na początku gorącej wody do gotowanie , gdyż cały aromat zamkniemy w skrzydełkach ). Solimy i gotujemy. Zdejmujemy szum. Marchew, pietruszkę, seler, obieramy, myjemy i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Dodajemy pieprz w ziarenkach. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem ( aż będzie częściowo będzie czarna ). Umieszczamy w rosole. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą. Gotujemy do miękkości warzyw ( na wolnym ogniu ). Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz