Dla wielu, rosół w niedzielę to już
tradycja. U mnie w domu bywa i bywało różnie. Często też rosół pojawia się jako
pierwsze danie na ważnych uroczystościach rodzinnych. Ogólnie rzecz ujmując, prawie
wszyscy lubimy rosół, tak więc dzisiaj proponuję rosół drobiowy na skrzydełkach z makaronem.
Składniki:
- 2 – 2 ½ l wody
- 6 skrzydełek
- 5 marchewek
- Korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Umyte skrzydełka
umieszczamy w zimnej wodzie ( ważne jest
aby nie wlewać na początku gorącej wody do gotowanie , gdyż cały aromat
zamkniemy w skrzydełkach ). Solimy i gotujemy. Zdejmujemy szum. Marchew,
pietruszkę, seler, obieramy, myjemy i dodajemy do gotujących się skrzydełek.
Dodajemy pieprz w ziarenkach. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem ( aż będzie częściowo będzie czarna ).
Umieszczamy w rosole. Doprawiamy pieprzem i dodatkowo solą. Gotujemy do
miękkości warzyw ( na wolnym ogniu ).
Podajemy z makaronem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz