Dzisiaj na blogu rarytas a mianowicie
polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może
odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo dostępna jest w
nielicznych sklepach. Od czasu do czasu jednak proponuję każdemu troszeczkę
szaleństwa.
Składniki:
- Dowolna ilość plastrów / steków
- Pieprz kolorowy świeżo mielony
- Sól
- Olej
- Cebula
Sos
- 500 ml bulionu ( wołowego )
- Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania )
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka maggi
- 50 ml śmietany słodkiej 18%
- 1 ½ łyżeczki mąki
Wykonanie:
Steki
przyprawiamy pieprzem i wmasowujemy ( polędwicy
nie rozklepujemy tłuczkiem, wystarczy formowanie ręką, mięso jest bardzo
delikatne ). Pozostawiamy na chwile do zamarynowania. Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy pieprz, ocet balsamiczny, maggi, gotujemy. Na rozgrzanej
patelni z olejem smażymy steki, według upodobania, ale zawsze jest to krótko ( 1 minuta lub 2 z każdej strony ).
Usmażone steki, odkładamy a na patelni smażymy pokrojoną cebulę. Z bulionu
odlewamy niewielką ilość, łączymy ze śmietaną i mąką. Ponownie umieszczamy
garnku. Doprowadzamy do wrzenia mieszając. Ewentualnie doprawiamy solą ( pamiętajmy jednak, że bulion już jest
doprawiany ). Polędwicę przez podaniem solimy. Podajemy z cebulką i sosem pieprzowym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz