Recent Posts

wtorek, 3 lutego 2015

Polędwica wołowa z sosem pieprzowym

Dzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo dostępna jest w nielicznych sklepach. Od czasu do czasu jednak proponuję każdemu troszeczkę szaleństwa.


Składniki:
  • Dowolna ilość plastrów / steków
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
  • Sól
  • Olej
  • Cebula

Sos
  • 500 ml bulionu ( wołowego )
  • Od ½ do 1 łyżeczki kolorowego pieprzu grubo mielonego ( według uznania )
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka maggi
  • 50 ml śmietany słodkiej 18%
  • 1 ½ łyżeczki mąki



Wykonanie:

Steki przyprawiamy pieprzem i wmasowujemy ( polędwicy nie rozklepujemy tłuczkiem, wystarczy formowanie ręką, mięso jest bardzo delikatne ). Pozostawiamy na chwile do zamarynowania. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy pieprz, ocet balsamiczny, maggi, gotujemy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy steki, według upodobania, ale zawsze jest to krótko ( 1 minuta lub 2 z każdej strony ). Usmażone steki, odkładamy a na patelni smażymy pokrojoną cebulę. Z bulionu odlewamy niewielką ilość, łączymy ze śmietaną i mąką. Ponownie umieszczamy garnku. Doprowadzamy do wrzenia mieszając. Ewentualnie doprawiamy solą ( pamiętajmy jednak, że bulion już jest doprawiany ). Polędwicę przez podaniem solimy. Podajemy z cebulką i sosem pieprzowym. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz