Już kiedyś przedstawiałam wątróbkę, ale
cielęcą. Dzisiaj proponuję wątróbkę
drobiową z jabłuszkiem. Pychota, oczywiście dla miłośników. Nic więcej nie
dodam.
Składniki:
- Dowolna ilość wątróbki drobiowej ( miałam około 800 gram )
- 2 jabłka
- Mąka
- Olej
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczamy
, płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy ( dokładne
osuszenie zapobiegnie nadmiernemu pryskaniu tłuszczu i „ skakaniu” wątróbki na
patelni ). Obtaczamy w mące. Cebulę
kroimy na połowę i w plasterki , jabłka obieramy i również kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej
i smażymy wątróbkę po kilka minut z każdej strony ( warto zabezpieczyć się w nakładkę na patelnie zapobiegającą pryskaniu ).
Przed końcem smażenia dodajemy cebulkę, podsmażamy razem i dodajemy jabłka. W tym
momencie możemy całość przyprawić solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze trzymamy na
patelni. Podajemy na ciepło z ziemniakami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz