Recent Posts

wtorek, 24 lutego 2015

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Już kiedyś przedstawiałam wątróbkę, ale cielęcą. Dzisiaj  proponuję wątróbkę drobiową z jabłuszkiem. Pychota, oczywiście dla miłośników. Nic więcej nie dodam.


Składniki:
  • Dowolna ilość wątróbki drobiowej ( miałam około 800 gram )
  • 2 jabłka
  • Mąka
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:


Wątróbkę oczyszczamy , płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy ( dokładne osuszenie zapobiegnie nadmiernemu pryskaniu tłuszczu i „ skakaniu” wątróbki na patelni  ). Obtaczamy w mące. Cebulę kroimy na połowę i w plasterki , jabłka obieramy i również  kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbkę po kilka minut z każdej strony ( warto zabezpieczyć się w nakładkę na patelnie zapobiegającą pryskaniu ). Przed końcem smażenia dodajemy cebulkę, podsmażamy razem i dodajemy jabłka. W tym momencie możemy całość przyprawić solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze trzymamy na patelni. Podajemy na ciepło z ziemniakami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz