Recent Posts

niedziela, 8 lutego 2015

Chruścik, chrust, faworek

Przepis jest ze mną chyba od zawsze. Nie pamiętam innego. Wykorzystuję go co roku. Zdarzało się również, że chruściki robiłam poza ich tradycyjnym sezonem. W oryginalnym jego przepisie smażone były na smalcu z dodatkiem spirytusu, dzisiaj smażę na oleju.  Prosto i szybko można je zrobić. Wczoraj zrobiłam z połowy przepisu a dzisiaj zostało tylko wspomnienie.



Składniki:
  • 6 żółtek
  • Ok.2 ½ szklanki mąki
  • Szklanka kwaśnej śmietany
  • Łyżka masła
  • Kieliszek wódki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • Otarta skórka z połowy cytryny
  • Olej
  • Cukier puder




Wykonanie:

Z żółtek , mąki, śmietany, masła, cukru, wódki i startej skorki z cytryny ( wcześniej wyszorowanej i sparzonej ) zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto zbyt bardzo się klei, można dodać mąki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy prostokąty o wymiarach około 9 x3 cm. Przecinamy w środku otwór i przekładamy jeden brzeg przez ten otwór. Smażymy na oleju na złoty kolor. Trwa to bardzo krótko. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju. Po wystudzeniu posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz