Wielokrotnie pisałam o miłości do
szpinaku, więc nie mam się co tego powtarzać. Danie które dzisiaj prezentuję powstało właśnie przez tę ogromną sympatię. Nawet nie wiem kiedy wszystko
zniknęło ze stołu.
Składniki:
- Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka
 - Opakowanie mrożonego szpinaku
 - 100 ml śmietany 18% słodkiej
 - 6 ząbków czosnku
 - 1 łyżeczka vegety
 - Sok z ½ cytryny
 - Pieprz czarny mielony
 - Papryka słodka mielona
 - Sól
 - 2 łyżki oleju
 
Wykonanie:
Indyka kroimy na
mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość mieszamy
i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i
odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i
pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju
i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym
czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze 10 minut.  Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz