Recent Posts

sobota, 7 lutego 2015

Indyk ze szpinakiem

Wielokrotnie pisałam o miłości do szpinaku, więc nie mam się co tego powtarzać. Danie które dzisiaj prezentuję powstało właśnie przez tę ogromną sympatię. Nawet nie wiem kiedy wszystko zniknęło ze stołu.



Składniki:
  • Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka
  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka vegety
  • Sok z ½ cytryny
  • Pieprz czarny mielony
  • Papryka słodka mielona
  • Sól
  • 2 łyżki oleju




Wykonanie:

Indyka kroimy na mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze 10 minut.  Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz