Wielokrotnie pisałam o miłości do
szpinaku, więc nie mam się co tego powtarzać. Danie które dzisiaj prezentuję powstało właśnie przez tę ogromną sympatię. Nawet nie wiem kiedy wszystko
zniknęło ze stołu.
Składniki:
- Ok. 600 - 800 gram mięsa z udźca z indyka
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka vegety
- Sok z ½ cytryny
- Pieprz czarny mielony
- Papryka słodka mielona
- Sól
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Indyka kroimy na
mniejsze kawałki – plastry. Dodajemy do niego 1 łyżkę oleju, ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Całość mieszamy
i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Szpinak rozmrażamy i
odparowujemy. Dodajemy do niego śmietanę, vegetę, pieprz, sok z ½ cytryny i
pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Indyka obsmażymy na 1 łyżce oleju
i dusimy pod przykryciem około 20 minut ( można dodać trochę wody ). Po tym
czasie do indyka dodajemy przygotowany szpinak i dusimy jeszcze 10 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz