Możemy się poszczycić, że w Polsce mamy
bardzo dużą gamę różnych zup. Kilka z nich już prezentowałam na blogu. Dzisiaj przyszedł
czas na zupę pieczarkową. Wiele lat temu było to nie do pomyślenia. Pieczarki
uznawane były za rarytas, na który mogli sobie pozwolić tylko bardzo majętni
ludzie.
Składniki:
- 500 gram pieczarek
- 4- 5 marchewek
- Korzeń pietruszki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 250 gram mięsa ( typu łopatka )
- 2 ½ l – 3 l wody
- Szklanka makaronu pełnoziarnistego – świderki ( można użyć innego )
- Sól
- Pieprz
- słodka śmietana 18%
Wykonanie:
Mięso
obgotowujemy w osolonej wodzie, zdejmujemy szum. Marchew, pietruszkę, seler
kroimy i dodajemy do wywaru oraz całą cebulę. Gotujemy. Pieczarki myjemy ( gdy są zamknięte, nie obieramy ), kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy,
rozdrabniamy i ponownie umieszczamy w zupie. Pod koniec gotowania dodajemy
makaron i chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Do zupy przed podaniem dodajemy 1-2
łyżek słodkiej śmietany. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz