Z mięsa mielonego można wyczarować różne
smakowite dania. Dzisiaj przedstawiam danie idealne z w swojej prostocie, a
mianowicie burgery. Trochę odchudzone, bo z mięsa indyczego. Polecam, bo są
naprawdę smaczne.
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa z indyka
- 2 spore łyżki musztardy
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Olej
Wykonanie:
Do mielonego
mięsa dodajemy musztardę, sól i pieprz ( do
smaku, pamiętajmy jednak, że musztarda jest słona i ostra ) oraz drobno posiekaną cebulę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Formujemy kotlety. Na desce spłaszczamy je ręką, tak aby uzyskać typowego
burgera. Podczas formowania kotletów, ręce zwilżamy wodą, aby mięso nie kleiło
się do rąk. Tak przygotowane burgery smażymy na oleju z obu stron na złoty
kolor. Burgery możemy wykorzystać na danie w bułce lub jako dodatek do typowego
obiadu. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz