Recent Posts

środa, 11 lutego 2015

Pizza omletowa – wiejska z boczkiem

To już kolejna pizza omletowa którą przedstawiam na blogu. Muszę przyznać, że na śniadanie to rewelacyjny pomysł. Koniecznie go kiedyś wypróbujcie, bo warto.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 50 ml mleka ( będzie bardziej delikatne )
  • Sól
  • Pieprz
  • chili mielone


  • 100 gram boczku wędzonego
  • Ok 5 cm pora
  • Kilka pieczarek marynowanych
  • Ok 3 kawałków marynowanej papryki
  • Ser typu mozzarella lub gouda
  • Olej





Wykonanie:


Jajka roztrzepujemy  z mlekiem i przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony boczek razem z posiekanym porem. Wykładamy na omleta. Pieczarki i paprykę kroimy na mniejsze kawałki i również układamy na omlecie. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Kroimy jak pizzę. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz