Recent Posts

środa, 25 lutego 2015

Surówka z sałatą lodową i pestkami dyni

Sałata lodowa jako chyba jedyna nadaje się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo lubię. Chyba tego roku będzie na mojej grządce, ale do tego jeszcze trochę czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową.


Składniki:
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ¼ opakowania sera typu feta
  • ¼ szklanki pestek dyni


Sos:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka suszonej pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier



Wykonanie:


Sałatę myjemy, kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody, oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy pestkami dyni. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz