Sałata lodowa jako chyba jedyna nadaje
się do krojenia nożem. Jest krucha, słodkawa. Nie wiem jak Wy, ale ja ją bardzo
lubię. Chyba tego roku będzie na mojej grządce, ale do tego jeszcze trochę
czasu. Dzisiaj przedstawiam surówkę w roli głównej z sałatą lodową.
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej
- 6 pomidorków koktajlowych
- ¼ opakowania sera typu feta
- ¼ szklanki pestek dyni
Sos:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy
- Łyżeczka soku z cytryny
- Łyżeczka suszonej pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Wykonanie:
Sałatę myjemy,
kroimy na kawałki. Do sałaty dodajemy do pokrojone na ćwiartki pomidorki i pokruszony
ser. Pestki dyni prażymy na patelni i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wody,
oliwy, soku z cytryny, suszonej pietruszki robimy sos typu winegret i doprawiamy
solą, pieprzem i cukrem. Sosem polewamy sałatę. Na koniec całość posypujemy
pestkami dyni. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz