Recent Posts

sobota, 14 lutego 2015

Pieczone ćwiartki z kurczaka na ostro w otoczeniu ziemniaczków z kolendrowym twarogiem

Dla mnie idealne połączenie delikatności kurczaka z chili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny. Gorąco polecam.


Składniki:

Kurczak
  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • Pieprz czarny mielony
  • Chili, mieszanka przypraw
  • Sól



Ziemniaczki z twarogiem

  • Ziemniaki 4 sztuki ( spore )
  • Czosnek granulowany
  • 200 gram twarogu
  • Łyżeczka kolendry – ziarna
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ cebuli
  • Ok. 2 łyżki gęstej śmietany
  • Oliwa/ olej




Wykonanie:


Kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Ziemniaki porządnie szorujemy. Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do twarogu wraz śmietaną, pokrojoną drobno cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Wyszorowane ziemniaki nacinamy co ok 1 cm ( ale nie do końca ), układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i nacięcia posypujemy granulowanym czosnkiem. Zawijamy w folię ( każdego oddzielnie ). Kurczaka wraz z ziemniakami  pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z nałożonym na nie twarogiem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz