Niedawno będąc w restauracji, zamówiłam
danie z modrą kapustą. A tu zaskoczenie, kapusta była chyba siekana toporem, prawie surowa i lekko ciepła. Strasznie się
zawiodłam. Nie tego oczekiwałam. Przez tę właśnie sytuację, postanowiłam, że
sama ją zrobię. I tak dzisiaj prezentuję modrą kapustę zasmażaną w moim
wykonaniu.
Składniki:
- 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt duża nie jest )
- 3 jabłka
- 150 gram wędzonego boczku ( surowego )
- 1 łyżka smalcu
- Ocet winny
- Sól
- 1 łyżeczka cukru
- Pieprz
- 2 łyżki mąki
- woda
Wykonanie:
Z kapusty
usuwamy pierwsze liście, myjemy i szatkujemy ( warto do szatkowania ubrać rękawiczki ). Boczek kroimy w kostkę.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( ósemki ). W wysokiej patelni lub garnku z
możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę,
solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy
wodą ( około szklanki ). Dalej
dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie
dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie
solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę i mieszamy z kapustą. Odparowujemy nadmiar płynu, przez
cały czas mieszając. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz