Recent Posts

wtorek, 17 lutego 2015

Kapusta modra zasmażana

Niedawno będąc w restauracji, zamówiłam danie z modrą kapustą. A tu zaskoczenie, kapusta była chyba siekana toporem,  prawie surowa i lekko ciepła. Strasznie się zawiodłam. Nie tego oczekiwałam. Przez tę właśnie sytuację, postanowiłam, że sama ją zrobię. I tak dzisiaj prezentuję modrą kapustę zasmażaną w moim wykonaniu.



Składniki:
  • 1 główka modrej kapusty ( średnia, bo modra kapusta raczej zbyt duża nie jest )
  • 3 jabłka
  • 150 gram wędzonego boczku ( surowego )
  • 1 łyżka smalcu
  • Ocet winny
  • Sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • woda





Wykonanie:


Z kapusty usuwamy pierwsze liście, myjemy i szatkujemy ( warto do szatkowania ubrać rękawiczki ). Boczek kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki ( ósemki ). W wysokiej patelni lub garnku z możliwością smażenia, przesmażamy boczek na łyżce smalcu. Dodajemy kapustę, solimy. Na kapustę nakładamy jabłka. Dusimy chwil ę pod przykryciem. Podlewamy wodą ( około szklanki ). Dalej dusimy, aż kapusta będzie dosyć miękka. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie dolewamy wody. Kapustę doprawiamy octem winnym, pieprzem, cukrem i ewentualnie solą. Gdy kapusta będzie miękka rozsypujemy na powierzchni mąkę i mieszamy  z kapustą. Odparowujemy nadmiar płynu, przez cały czas mieszając. Podajemy na gorąco jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz