Karnawał niedługo dobiega końca, więc na
dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na
raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp. 
Składniki:
- Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie
 - 1 papryczka chili
 - ½ cebuli
 - Marynowane pieczarki ze słoika – ½
 - 3 ogórki korniszony
 - 2 łyżki oliwy
 - Pieprz
 
Wykonanie:
Śledzie moczymy
w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś
lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki
( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki
) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i
odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli są małe
to w ćwiartki ( większe należy bardziej
rozdrobnić ). Całość łączymy, dodajemy oliwę i pieprz. Mieszamy.
Pozostawiamy w misce w lodówce. Mniejsze porcje nakładamy dopiero przed
podaniem. Przez ten czas wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą.
SMACZNEGO.







0 komentarze:
Prześlij komentarz