Recent Posts

piątek, 6 lutego 2015

Pikantna sałatka śledziowa – przekąska przed północą

Karnawał niedługo dobiega końca, więc na dzisiejszy wieczór proponuję pikantną sałatkę śledziową w formie przekąski – na raz. Do jej podania można wykorzystać kawałek sałaty, cykorii itp.


Składniki:
  • Śledzie solone w oleju typu matias – 1 opakowanie
  • 1 papryczka chili
  • ½ cebuli
  • Marynowane pieczarki ze słoika – ½
  • 3 ogórki korniszony
  • 2 łyżki oliwy
  • Pieprz


Wykonanie:


Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut ( chyba, że ktoś lubi bardziej słone to nie ). Papryczkę przekrawamy wzdłuż i usuwamy pestki ( do pracy z papryczką warto ubrać rękawiczki ) i bardzo drobno siekamy. Cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę. Wymoczone i odsączone śledzie kroimy w cienkie paseczki ok ½ cm a pieczarki jeżeli są małe to w ćwiartki ( większe należy bardziej rozdrobnić ). Całość łączymy, dodajemy oliwę i pieprz. Mieszamy. Pozostawiamy w misce w lodówce. Mniejsze porcje nakładamy dopiero przed podaniem. Przez ten czas wszystkie smaki idealnie się ze sobą połączą. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz