Recent Posts

niedziela, 15 lutego 2015

Czekoladowe ciasto – murzynek

Smak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się,  ciasto które dzisiaj zrobiłam przeniosło mnie swym zapachem i smakiem trochę wstecz. Niesamowite. Może komuś z Was też się coś przypomni.


Składniki:

  • 1 kostka tłuszczu ( margaryna )
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao                                                                        razem gotować przez 5 minut
  • 9 łyżek wody


  • 3 żółtka
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ubite białka z jajek






Wykonanie:

Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę mniejsza niż klasyczna lub okrągła ) lub wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 oC przez około 40 minut. Po lekkim przestudzeniu ciasta, podgrzewamy odłożoną masę i smarujemy nią ciasto. Możemy dodatkowo użyć kolorowej posypki. SMACZNEGO.


7 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

to ciasto zazwyczaj królowało w weekendy w moim rodzinnym domu :)

babka z rodzynkiem pisze...

Czekoladowego ciasta nie odmawiam nigdy:-)

Kuchnia Pszczoły pisze...

Wszystko co czekoladowe musi być pyszne (: Wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

Ewa Górska pisze...

W moim naprzemiennie z jabłecznikiem :) Pozdrawiam.

Ewa Górska pisze...

I tak trzymaj. Pozdrawiam.

Ewa Górska pisze...

Dokładnie, jest pyszne. Bardzo pachniało jak się gotowało i piekło - rodzina opuściła łóżeczka. Pozdrawiam.

Małgorzata Grzembska pisze...

Prawda,ciasto jest pyszne! Piekłam już,4 raz w tym roku ,tym razem posypałam z mielonymi orzechami.Paluszki lizać. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz