Recent Posts

piątek, 13 lutego 2015

Pstrąg łososiowy zapiekany w suszonych pomidorach z aromatycznym sosem selerowo – pomidorowym

Na dzień dzisiejszy dzień proponuję pieczonego pstrąga łososiowego w suszonych pomidorach z sosem. Chciałam trochę odmienić rybę i muszę przyznać, że wyszło mi to nieźle. Mogę spokojnie Wam go polecić. Jest smaczny.


Składniki:
  • 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram )
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszone pomidory w oleju ( słoik )
  • 4 pędy selera naciowego
  • Bulion warzywny
  • Filia aluminiowa




Wykonanie:

Dla każdego kawałka ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy do zamarynowania. Do bulionu warzywnego  ( ok. 500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą, ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy na wolnym ogniu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez około 15 minut. Bulion z warzywami miksujemy i tak powstaje sos. Upieczonego pstrąga podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.


1 komentarze:

Ry bka pisze...

łosoś <3 uwielbia, wszsytkie ryby lubie, ale tą ubóstwiam :) Pięknie
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

Prześlij komentarz