Na dzień dzisiejszy dzień proponuję
pieczonego pstrąga łososiowego w suszonych pomidorach z sosem. Chciałam trochę
odmienić rybę i muszę przyznać, że wyszło mi to nieźle. Mogę spokojnie Wam go
polecić. Jest smaczny.
Składniki:
- 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram )
- Sól
- Pieprz
- Suszone pomidory w oleju ( słoik )
- 4 pędy selera naciowego
- Bulion warzywny
- Filia aluminiowa
Wykonanie:
Dla każdego
kawałka ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z
pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem oraz drobno pokrojonymi suszonymi
pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy
do zamarynowania. Do bulionu warzywnego ( ok.
500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory.
Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą,
ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy na wolnym ogniu.
Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez około 15 minut. Bulion z
warzywami miksujemy i tak powstaje sos. Upieczonego pstrąga podajemy z
przygotowanym sosem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
łosoś <3 uwielbia, wszsytkie ryby lubie, ale tą ubóstwiam :) Pięknie
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Prześlij komentarz