Mamy tego roku jabłkową
klęskę urodzaju- no i do tego embargo na ich eksport do wiadomego kraju. Co zrobić z tak wielka obfitością owocu?
Proponuję, żebyśmy to, czego nie damy rady zjeść – wypili. Sok jabłkowy to nie
tylko bomba witaminowa i kopalnia mikroelementów. To przede wszystkim pyszny
napój na każdą okazję. Moja wersja wymaga nieco pracy – ale produkt finalny
zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta.
Składniki:
- Jabłka w dowolnej ilości – raczej twarde i soczyste
Wykonanie:
20
kilogramów jabłek wystarcza na ok. 7-8 litrów soku – w zależności od rodzaju
owocu i wydajności sokowirówki. Ja używam sokowirówki, ale zapewne ślimakowe
wyciskarki będą jeszcze wydajniejsze. Wytwarzanie soku to 4 kolejne czynności:
- Odwirowanie soku. Im sprawniejsza i wydajniejsza sokowirówka tym łatwiej.
- Każdą kolejną porcję uzyskaną z sokowirówki wstępnie przecedzam przez gęste sito do garnka o pojemności około 10 litrów.
- Zebrany sok podgrzewam w garnku do temperatury ok. 70-80 o C Gęstym sitem zbieram wytwarzającą się na powierzchni piankę. Im dokładniej to wykonamy, tym mniej osadu wytrąci się w butelkach.
- Podgrzany sok wlewam do zakręcanych butelek po napojach owocowych, zamykam je i pasteryzuję przez ok. 30 minut.
Dobrze
wykonany sok jest klarowny, czasami lekko mętny (zależy od owoców jakich użyliśmy) i bardzo słodki. Dlatego
stanowczo go nie dosładzajcie! Wytworzenie tej ilości przy pewnej wprawie
zajmuje mi 90 minut, ale zapewniam was że warto.
Autor: Mirosław Górski
15 komentarze:
Sok wyszedł słodziutki i pyszny . Dziekuje.
Bardzo się cieszę. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam.
To chyba jedyny sposób na całkowicie zdrowy, naturalny sok. Żaden sok ze sklepu nie ma tak wyrazistego smaku, jak zrobiony samodzielnie z jabłek zerwanych prosto z sadu.
Jak sie pasteryzuje,prosze?
Witaj, pasteryzacja: wlewasz sok np. do butelki (ja używam po frugo lub kubusiach ). Zakręcasz. Do dużego garnka wlewasz wodę (mniej niż połowę). Na dno garnka wykładasz szmatkę bawełnianą (taką co można gotować). Wstawiasz butelki (butelki są częściowo w wodzie od połowy do 2/3). Podgrzewasz. Od momentu zagotowania, dalej gotujesz, liczysz czas pasteryzacji - w tym przypadku 30 minut. Po tym czasie wyjmujesz butelki, same się schładzają i zamykają (słychać "jak strzelają" zasysają się zakrętki. I to wszystko. Mam nadzieję, że pomogłam. Jak co to pisz. Pozdrawiam.
Dziś będę wypróbowywać przepis :) mam nadzieję, że się uda, to mój debiut :P
Witaj, uda się, bo nie ma innej opcji. Fajnie jest później otworzyć i wypić. Samo zdrowie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
witam czy jabłka obierać i pestkować trzeba
Witaj, przepraszam, że tak późno odpisuję. Jeżeli chodzi o jabłka idziesz dokładnie minimalistycznie - zbierasz, myjesz i wirujesz. A jak są odpowiednie małe to nawet nie trzeba ich przekrajać. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Może sok zagotować i dopiero wlac do butelek to nie trzeba będzie pasterysować?Ja tak robię z sokami z malin czy wiśni.
Witaj, pasteryzacja daje większą gwarancję, że sok będzie się lepiej przechowywał.Zapewne do soku wiśniowego czy malinowego dodajesz cukier, który jest naturalnym konserwantem. W tym przypadku nie dodajesz niczego poza sokiem. Osobiście jeżeli robię sok lub dżem bez pasteryzacji, słoiki wygotowuję. Oczywiście wybór należy do Ciebie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Ja robię w domu soki samodzielnie, sprawdza się do tego wyciskarka. Ale koniecznie wysokiej jakości jak te modele https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ zupełnie inaczej ten sok wtedy smakuje.
Uwielbiam samodzielnie przygotowane soki owocowe i z pewnością sprawdzę powyższy przepis :). Zazwyczaj takie napoje serwuję w specjalnych, wysokich szklankach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki, które idealnie nadają się do podawania wszelkich zimnych napojów. Codziennie staram się pić soki ponieważ są bardzo zdrowe i stanowią również element mojej diety.
Lubię takie artykuły.
Prześlij komentarz