Dawno
temu kupiłam silikonową formę i w końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam
ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych
pojemników, zależy to od naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach
homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową,
prostą a jakże efektowną.
Składniki:
- Dowolna ilość jajek
- Kawałek papryki konserwowej
- Gotowana marchewka
- Pieczarki marynowane
- Kilka listków natki pietruszki
- Bulion/ rosół
- Ocet
- cukier
- Żelatyna
Wykonanie:
Jajka gotujemy
na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do
przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również
po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy
i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie
mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do
lodówki. Stężone galaretki, wyjmujemy z
form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz