Recent Posts

piątek, 3 października 2014

Jajka w galarecie - z niespodzianką

Dawno temu kupiłam silikonową formę i w końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych pojemników, zależy to od naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną.


Składniki:
  • Dowolna ilość jajek
  • Kawałek papryki konserwowej
  • Gotowana marchewka
  • Pieczarki marynowane
  • Kilka listków natki pietruszki
  • Bulion/ rosół
  • Ocet
  • cukier
  • Żelatyna



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki.  Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz