Co tu dużo powiedzieć - danie lekkie,
pyszne i smakuje każdemu a przy tym nie
jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje mu szczególnego smaku.
Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- Ser camembert z grzybami leśnymi
- Sól
- Czerwona papryka słodka
- Wykałaczki
- Sznurek wędliniarski
- Olej
Sos
- 1 por
- Vegeta
- Pieprz
- Oliwa
- woda
- Śmietana 18% słodka
- Sól
Wykonanie:
Z sera camembert
odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy podłużne
otwory, w taki sposób aby nie uszkodzić fileta. Do wykonanych otworów wkładamy
po trójkącie sera. Całość spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem ( jak na
zdjęciu ). Tak przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką.
Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na
patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę
smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej
patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do
pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na
talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie wlewamy
na patelnię, dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy solą. Filety z kurczaka
podajemy z przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz