Recent Posts

sobota, 4 października 2014

Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora

Co tu dużo powiedzieć - danie lekkie, pyszne i  smakuje każdemu a przy tym nie jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje  mu szczególnego smaku. Można nim zaskoczyć nie tylko domowników, ale i gości. 


Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • Ser camembert z grzybami leśnymi
  • Sól
  • Czerwona papryka słodka
  • Wykałaczki
  • Sznurek wędliniarski
  • Olej

Sos
  • 1 por
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Oliwa
  • woda
  • Śmietana 18% słodka
  • Sól





Wykonanie:

Z sera camembert odkrawamy 2 trójkąty ( z połowy sera ). W filetach ostrym nożem robimy podłużne otwory, w taki sposób aby nie uszkodzić fileta. Do wykonanych otworów wkładamy po trójkącie sera. Całość spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem ( jak na zdjęciu ). Tak przygotowane filety przyprawiamy, solą i czerwoną papryką. Pozostawiamy do zamarynowania. W tym czasie myjemy pora i drobno go kroimy. Na patelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie wlewamy na patelnię, dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy solą. Filety z kurczaka podajemy z przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz