Recent Posts

poniedziałek, 13 października 2014

Krupnik – zapomniana zupa

Przez długi czas nie robiłam krupniku, po prostu o tej zupie zapomniałam - a  jest ona zdrowa, sycąca i smaczna. Przepis na tę zupę można znaleźć w wielu książkach kuchni polskiej, szczególnie w tych starszych. Zdaję sobie sprawę, że krupnik ma licznych przeciwników, a niektórym kojarzy się z czasami niedostatku. Jako dziecko też za nim nie przepadałam...  Mimo to gorąco go Wam polecam.


Składniki:
  • 2 ½ l wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 – 4 ziemniaki
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • Ok. 200 gram mięsa
  • Niewielka ilość boczku wędzonego
  • 100 gram kaszy jęczmiennej
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Natka selera i pietruszki
  • Sól, pieprz



Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy (głównie dla smaku i zapachu wędzonki). Natkę selera i pietruszki kroimy drobno i również dodajemy do zupy. Całość doprawiamy ewentualnie jeszcze raz solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości .SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz