Przedstawiam kolejne danie z mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma pomidorów. Zresztą
sami spróbujcie.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- 100 mleka
- Sól
- 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- Kostka bulionowa
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 1 ½ łyżeczki mąki
Wykonanie:
Papryki
podpiekamy przez około 15 minut w temp. 180 o C ( chodzi o to aby
zdjąć skórę ). Do mięsa mielonego dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) ½ łyżeczki
papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej
i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną
część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety.
W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową. Do gotującego się bulionu wkładamy
pulpety. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie część odlewamy część do naczynia miksującego,
dodajemy pozostałą paprykę, miksujemy, dalej dodajemy śmietanę, 1 łyżeczkę
papryki i mąkę. Ponownie miksujemy. Całość dodajemy do pulpetów. Zagotowujemy i
gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz